Efter domen

Det kan hända att du har frågor eller behov av stöd och hjälp efter en rättegång. I det här avsnittet beskrivs vad som händer efter en dom och vilka rättigheter du som brottsoffer har i det stadiet. Det är viktigt att komma ihåg att även om rättegången har lett fram till en friande dom finns det möjligheter att få stöd och hjälp.

Det finns en checklista med de viktigaste sakerna du behöver tänka på i slutet av avsnittet. Du hittar också kontaktuppgifter till verksamheter som kan ge dig stöd, hjälp och mer information.

)
Illustration av en krukväxt

Om den tilltalade blir dömd

Om den tilltalade blir dömd och domen inte överklagas och ändras av en högre domstolsinstans ska gärningspersonen få det straff som hen har blivit dömd till. Det kallas för att straffet verkställs. Om gärningspersonen har dömts att betala skadestånd kan Kronofogden hjälpa till med att driva in pengarna.

Ibland tar polisen stöldgods eller andra föremål som tillhör dig i beslag under förundersökningen. Efter att en dom har vunnit laga kraft kan du vanligtvis vända dig till polisen för att begära tillbaka dina tillhörigheter.

Om den tilltalade inte blir dömd

Det kan finnas flera orsaker till att en tilltalad frias. Det kan till exempel vara så att domstolen kommer fram till att det kan vara någon annan än den tilltalade som har begått brottet. Det kan också bli en friande dom om domstolen kommer fram till att det inte är bevisat att det är ett brott som du har blivit utsatt för. Kom ihåg att en friande dom inte i sig betyder att rättsväsendet inte tror på dig. Det handlar om att de bevis som presenterats inte har varit tillräckliga. 

Åklagaren brukar ibland vilja överklaga en friande dom i tingsrätten till hovrätten. Du kan alltid ta kontakt med åklagaren om du önskar att domen ska överklagas. I vissa fall är det också möjligt för dig själv att överklaga en friande dom. Ta kontakt med en jurist innan du gör ett överklagande.

Du kan vända dig till polisen för att begära tillbaka eventuella beslagtagna föremål även om ingen blir dömd för brottet. Polisen prövar vem som har rätt att få ut de beslagtagna föremålen.

Checklista

Här finns en checklista med de viktigaste sakerna för dig just nu.

  • Kontakta en organisation som stödjer brottsoffer om du vill prata med någon om det som hänt.

  • Om gärningspersonen har blivit dömd att betala skadestånd till dig kan du kontakta Kronofogden för att få hjälp med att driva in pengarna. Ring 0771-73 73 00.

  • Kontakta ditt försäkringsbolag för att undersöka om du kan få ersättning.

  • Kontakta polisen för att få ut eventuellt stöldgods eller andra beslagtagna föremål som tillhör dig. Ring 114 14 eller besök din närmaste polisstation.

Kontaktuppgifter för stöd och hjälp

Om du vill ha stöd och hjälp eller få veta mer finns här kontaktuppgifter till viktiga verksamheter.

Brottsoffermyndigheten

Brottsoffermyndigheten handlägger ansökningar om brottsskadeersättning. Ta kontakt med myndigheten om du har frågor om ersättning efter att ha utsatts för brott.

Kronofogden

Om en domstol har beslutat att du har rätt till skadestånd i ett brottmål kan du vända dig till Kronofogden för att få hjälp att få betalt från gärningspersonen.

Polismyndigheten

Polismyndigheten tar emot anmälningar om brott och utreder sedan de anmälda brotten. De kan också hänvisa dig vidare till andra verksamheter om du behöver någon att tala med om det du varit med om. Om du blir hotad och utsatt för våld kan polisen erbjuda dig skydd.

Socialtjänsten

Socialtjänsten i varje kommun har ansvar för att ge brottsoffer och brottsoffers anhöriga hjälp och stöd. Nedan finner du en länk till Sveriges Kommuner och Regioners webbplats som har kontaktuppgifter till din kommun.

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren är en ideell organisation som stödjer offer för alla typer av brott.

Lämna sidan direkt Dölj ditt besök