Det finns möjligheter att få ersättning för de skador och det lidande ett brott har orsakat dig även om förundersökningen lagts ner. I det här avsnittet får du veta vad som gäller kring de olika ersättningar som finns om du har blivit utsatt för ett brott. Du kan också se en film om hur det går till att få ersättning. Det finns en checklista med de viktigaste sakerna som behöver göras i slutet av avsnittet. Det är bra att fråga en vuxen som du litar på om hjälp. Du hittar även kontaktuppgifter till verksamheter som kan ge dig stöd, hjälp och mer information.
Vad för typ av brott: Sexualbrott
Din ålder: Under 18
Ditt steg i processen: Ersättning efter nedlagd förundersökning
Gå direkt till
Klicka på länkarna nedan om du vill gå direkt till filmen om hur det går till att få ersättning, till checklistan eller till kontaktuppgifter för stöd och hjälp.
Film om hur det går till att få ersättning
För mer information om sexualbrott
För mer information om barn och ungas rättigheter vid brott
Två olika typer av ersättningar
Här finns information om de ersättningar som kan vara aktuella för dig.
1. Försäkringsersättning
För att kunna få ersättning från en försäkring krävs att du har polisanmält brottet. Villkoren för din försäkring bestämmer också om du kan få ersättning. Ta gärna hjälp av din förälder eller vårdnadshavare för att ta reda på vilka försäkringar som finns. De kan också hjälpa dig med anmälan till försäkringsbolaget.
Det är viktigt att du så snart som möjligt efter brottet anmäler din skada till ditt försäkringsbolag.
2. Brottsskadeersättning
Om du inte kan få ersättning via en försäkring kan du ha rätt att få brottsskadeersättning. Det är en ersättning som betalas ut av staten. Du som är under 18 år får inte själv ansöka om brottsskadeersättning. I stället är det din vårdnadshavare, eller vid gemensam vårdnad båda vårdnadshavarna, som ska göra ansökan. Ansökan får göras av endast den ena vårdnadshavaren om den andra vårdnadshavaren har begått brottet eller om det finns särskilda skäl.
Ansökan om brottsskadeersättning görs hos Brottsoffermyndigheten. En ansökan kan göras på en blankett eller genom en e-tjänst med hjälp av e-legitimation. Du behöver inte skicka in några handlingar, som till exempel förundersökning eller en dom, om du inte vill. Det kan myndigheten ordna.
Hur går det till att få ersättning?
En brottsskadejurist berättar om hur du kan få ersättning efter att ha utsatts för brott.
För mer information om ersättning
Checklista
Här finns en checklista med de viktigaste sakerna för dig just nu. Be gärna en vuxen som du litar på om hjälp.
-
Kontakta ditt försäkringsbolag. Anmäl skadan och kontrollera vilka villkor som gäller för just din försäkring.
-
Spara kvitton för till exempel sjukvårdskostnader.
-
Spara beslut från försäkringsbolag inför ansökan om brottsskadeersättning.
-
Skicka in en ansökan om brottsskadeersättning till Brottsoffermyndigheten.
Kontaktuppgifter för stöd och hjälp
Om du vill ha stöd och hjälp eller få veta mer finns här kontaktuppgifter till viktiga verksamheter.
Brottsoffermyndigheten
Brottsoffermyndigheten handlägger ansökningar om brottsskadeersättning. Ta kontakt med myndigheten om du har frågor om ersättning efter att ha utsatts för brott.
Hälso- och sjukvården
Om du behöver vård kan du vända dig till din region. Nedan finner du en länk till Sveriges Kommuner och Regioners webbplats som har kontaktuppgifter till din region. Du kan också kontakta 1177.
Socialtjänsten
Socialtjänsten i varje kommun har ansvar för att ge brottsoffer och brottsoffers anhöriga hjälp och stöd. Nedan finner du en länk till Sveriges Kommuner och Regioners webbplats som har kontaktuppgifter till din kommun.
Barnens Rätt i Samhället (Bris)
Bris är en barnrättsorganisation som stöttar barn. Bris ger stöd via e-post, chatt och telefon.
Brottsofferjouren
Brottsofferjouren är en ideell organisation som stödjer offer för alla typer av brott.
ECPATs stödlinje
Om du har utsatts för sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL och är under 18 år kan du ta ringa till ECPATs stödlinje för att få hjälp och råd. Samtalet syns inte på telefonräkningen.
Killar.se
Killar.se har en chatt som du som identifierar dig som kille mellan 10-25 år kan vända dig till för stöd. Du kan vara helt anonym och inga frågor är för små eller för stora. De som chattar med dig är 20 år och uppåt av olika kön. Alla har gått en utbildning i att vara en bra stödperson.
RFSL Stödmottagning
RFSL Stödmottagning erbjuder stöd till hbtqi-personer som blivit utsatta för trakasserier, hot och våld. Stöd sker genom samtal på plats, telefonsamtal eller e-post.
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks
Roks är en riksorganisation för ideella kvinno- och tjejjourer som erbjuder praktiskt och emotionellt stöd till kvinnor som utsatts för övergrepp.
Ungasjourer.se
Ungasjourer.se samlar alla jourer i Sverige som arbetar med att stötta och stärka barn, unga och unga vuxna. Ofta kan du chatta, mejla eller ringa och prata med en jour. Hos en jour kan du alltid vara anonym, du behöver alltså inte berätta vem du är.
Unizon
Unizon är en riksorganisation för ideella kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som erbjuder praktiskt och emotionellt stöd till kvinnor som utsatts för övergrepp.
1000 möjligheter
1000 möjligheter erbjuder stöd och hjälp via chatt, samtal på deras 1000Mottagning, stödkontakt eller gruppsamtal. Allt stöd är gratis och anonymt.