Vad händer under en förundersökning om sexualbrott? En polis berättar om sitt uppdrag
En polis berättar om sitt uppdrag.
Om du har blivit utsatt för ett brott ska du göra en polisanmälan. Polisen avgör sedan om en polisutredning ska startas. Det kan även vara en annan än du som gör en anmälan. Och polisen avgör om en polisutredning ska startas.
En polisutredning kallas också för förundersökning. Under en förundersökning håller vi förhör med dig och med vittnen som har iakttagit någonting och med misstänkt. Vi samlar också in spår, genom en teknisk undersökning till exempel. Allt för att hitta bevis.
Under utredningen av ett sexualbrott görs ofta en undersökning på sjukhus dels för att vårda skadorna, men även för att säkra spår från gärningsperson. Det är ingenting som vi, eller åklagaren, tvingar dig till men vi tycker det är bra om det görs för att dokumentera skadorna.
Förundersökningen leds av en polis eller en åklagare som kallas för förundersökningsledare. Det är brottet som avgör vem som är förundersökningsledare.
För dig som är under 18 år har du vanligtvis rätt till ett målsägandebiträde ett juridiskt ombud som ett stöd för dig under polisutredningen, under förhör och även under eventuell rättegång. Du måste säga till polis eller åklagare att du vill ha ett målsägandebiträde. Du kan också ha rätt till en särskild företrädare för barn. Den utses om du har blivit utsatt för brott av en förälder eller en närstående eller anhörig till dig eller föräldrarna. Alla de här biträdena betalas av staten, du behöver inte tänka på kostnaden.
Den klara förundersökningen skickas till en åklagare som tar ställning till om åtal ska väckas i domstol. Ibland beslutar åklagaren att lägga ner förundersökningen. Och gör den det, så innebär det inte att man inte tror på vad du har sagt eller att brottet inte har hänt, utan det är att man inte har nog med bevis för att kunna styrka det.
Om du har blivit utsatt för hot eller våld kan polisen hjälpa till att skydda dig. Det beror litegrann på vad det är för typ av hot och våld. Åklagare kan även besluta om kontaktförbud vilket innebär att den som utsatt dig för våld eller hot inte får kontakta dig. Och i vissa allvarliga fall kan även polisen lämna ut larmpaket.