Att bli utsatt för sexuellt våld eller andra oönskade sexuella handlingar är traumatiskt och följderna kan vara många och svåra för dig att hantera. Du kan påverkas på mycket olika sätt. I det här avsnittet kan du läsa om vad som kan vara bra att tänka på när du har blivit utsatt för någon form av sexualbrott, alltså sexuella handlingar som du inte har samtyckt till. Det finns en checklista med de viktigaste sakerna som behöver göras i slutet av avsnittet. Det är bra att fråga en vuxen som du litar på om hjälp. Du hittar också kontaktuppgifter till verksamheter som kan ge dig stöd, hjälp och mer information.
Vad för typ av brott: Sexualbrott
Din ålder: Under 18
Ditt steg i processen: Före polisanmälan
Gå direkt till
Klicka på länkarna nedan om du vill gå direkt till checklistan eller till kontaktuppgifter för stöd och hjälp.
Vad har hänt och vad ska jag göra nu?
Sexuella handlingar, oavsett om de innehåller våld eller är någon annan form av oönskade sexuella beteenden, som sker utan ditt samtycke är brottsliga handlingar. Det finns ett flertal olika sexualbrott som är straffbara i Sverige, till exempel våldtäkt, sexuellt övergrepp och sexuellt ofredande. Många av dessa brott finns även reglerade speciellt när det är ett barn som utsätts, till exempel våldtäkt mot barn och sexuellt övergrepp mot barn. Sexualbrott leder också ofta till någon form av skada, som kan vara en fysisk skada på din kropp eller en psykisk skada som påverkar hur du mår.
Läs mer om brottet våldtäkt i ordlistan
Läs mer om brottet sexuellt övergrepp i ordlistan
Om du blir utsatt för våldtäkt eller andra sexuella handlingar mot din vilja och har möjlighet att larma ska du ringa 112. Om du fått skador och behöver hjälp direkt bör du söka vård, antingen genom att ringa larmnumret 112 eller genom att besöka en akutmottagning. Är läget inte akut kan du ta kontakt med din vårdcentral eller ringa 1177 Vårdguiden för att få hjälp och information. Vården dokumenterar dina skador i sina journaler. Det kan vara viktigt med sådana journalanteckningar vid en kommande utredning av brottet och i en eventuell rättegång.
Varför ska jag göra en polisanmälan?
Det finns flera skäl att göra en polisanmälan. För många kan det kännas viktigt att gärningspersonen får ta ansvar för sina handlingar och inte kan utsätta fler för brott. Det är vanligt att människor som varit med om ett brott tvekar innan de kontaktar polisen för att göra en anmälan. Du behöver inte veta säkert att det som har hänt dig var ett brott, det avgör polisen när du berättar om vad som har hänt. Du kan ta med dig en vuxen som du litar på eller en vän när du ska göra din anmälan.
Om du känner den som har gjort brottet kan det kännas svårt att polisanmäla. Då är det bra att komma ihåg att samma saker är fel och olagliga oavsett om du känner den som har gjort brottet eller inte. Det är också viktigt att komma ihåg att det är gärningspersonen som har gjort något fel och att hen bär hela ansvaret för det som hänt.
Att göra en polisanmälan kan även vara bra för att du ska kunna få den hjälp och det skydd som du kan behöva och för att du ska kunna få ersättning för skador som du kan ha fått av brottet. Det är också ofta bra att få prata med någon om händelsen och polisen kan hjälpa dig att få rätt stöd. Det kan göra det lättare för dig att hantera det som hänt och kunna gå vidare och känna dig trygg.
För mer information om barn och ungas rättigheter vid brott
Reaktioner på sexualbrott
Att bli utsatt för sexuella handlingar mot din vilja är både obehagligt och skrämmande och det kan påverka dig starkt på olika sätt. Det kan dessutom upplevas som skamfullt. Människor reagerar på olika sätt på att bli utsatta för brott. Du kan känna dig otrygg och rädd. Du kan bli arg. Du kan få svårt att minnas händelsen. Det kan också vara svårt för dig att tänka på något annat än det som hänt. Du kan få svårt att koncentrera dig i skolan och ha svårt att sova. Kanske drömmer du mardrömmar på nätterna eller har ont någonstans utan att veta varför. Det finns inget rätt eller fel sätt att reagera på när du har varit med om ett brott och du har ingenting att skämmas för. Det är gärningspersonen som har gjort fel.
Det kan vara bra att prata med någon om det du varit med om. Du kan till exempel prata med någon i din familj eller med en vän. Du kan också prata med någon som jobbar med att hjälpa unga brottsoffer, till exempel någon på socialtjänsten, ungdomsmottagningen eller en organisation som stöttar barn.
För mer information om sexualbrott
Checklista
Här finns en checklista med de viktigaste sakerna för dig just nu. Be gärna en vuxen som du litar på om hjälp.
-
Sök vård vid behov.
-
Prata med någon om vad som hänt.
-
Om du har möjlighet spara gärna de kläder du hade på dig vid brottet i en papperskasse utan att tvätta dem innan. Polisen kan behöva dem i sin utredning.
-
Anmäl till polisen.
Kontaktuppgifter för stöd och hjälp
Om du vill ha stöd och hjälp eller få veta mer finns här kontaktuppgifter till viktiga verksamheter.
Hälso- och sjukvården
Om du behöver vård kan du vända dig till din region. Nedan finner du en länk till Sveriges Kommuner och Regioners webbplats som har kontaktuppgifter till din region. Du kan också kontakta 1177.
Polismyndigheten
Polismyndigheten tar emot anmälningar om brott och utreder sedan de anmälda brotten. De kan också hänvisa dig vidare till andra verksamheter om du behöver någon att tala med om det du varit med om. Om du blir hotad och utsatt för våld kan polisen erbjuda dig skydd.
Socialtjänsten
Socialtjänsten i varje kommun har ansvar för att ge brottsoffer och brottsoffers anhöriga hjälp och stöd. Nedan finner du en länk till Sveriges Kommuner och Regioners webbplats som har kontaktuppgifter till din kommun.
Barnens Rätt i Samhället (Bris)
Bris är en barnrättsorganisation som stöttar barn. Bris ger stöd via e-post, chatt och telefon.
Brottsofferjouren
Brottsofferjouren är en ideell organisation som stödjer offer för alla typer av brott.
ECPATs stödlinje
Om du har utsatts för sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL och är under 18 år kan du ta ringa till ECPATs stödlinje för att få hjälp och råd. Samtalet syns inte på telefonräkningen.
Killar.se
Killar.se har en chatt som du som identifierar dig som kille mellan 10-25 år kan vända dig till för stöd. Du kan vara helt anonym och inga frågor är för små eller för stora. De som chattar med dig är 20 år och uppåt av olika kön. Alla har gått en utbildning i att vara en bra stödperson.
RFSL Stödmottagning
RFSL Stödmottagning erbjuder stöd till hbtqi-personer som blivit utsatta för trakasserier, hot och våld. Stöd sker genom samtal på plats, telefonsamtal eller e-post.
Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks
Roks är en riksorganisation för ideella kvinno- och tjejjourer som erbjuder praktiskt och emotionellt stöd till kvinnor som utsatts för övergrepp.
Ungasjourer.se
Ungasjourer.se samlar alla jourer i Sverige som arbetar med att stötta och stärka barn, unga och unga vuxna. Ofta kan du chatta, mejla eller ringa och prata med en jour. Hos en jour kan du alltid vara anonym, du behöver alltså inte berätta vem du är.
Unizon
Unizon är en riksorganisation för ideella kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som erbjuder praktiskt och emotionellt stöd till kvinnor som utsatts för övergrepp.
1000 möjligheter
1000 möjligheter erbjuder stöd och hjälp via chatt, samtal på deras 1000Mottagning, stödkontakt eller gruppsamtal. Allt stöd är gratis och anonymt.