Polisanmälan

Om du har blivit utsatt för något som kan vara ett brott bör du anmäla det till polisen. I det här avsnittet finns information om vad du kan tänka på i samband med att du polisanmäler ett brott. Du kan även se en film om hur en polisanmälan går till. Det finns en checklista med de viktigaste sakerna du behöver göra i slutet av avsnittet. Du hittar också kontaktuppgifter till verksamheter som kan ge dig stöd, hjälp och mer information.

)
Illustration av person som skriver

Hur gör jag en polisanmälan och vilka uppgifter ska jag lämna?

Du kan anmäla ett brott genom att ringa till polisen på telefonnummer 114 14. Om det är akut, till exempel om brottet fortfarande pågår eller om du blivit skadad och behöver hjälp direkt, ska du i stället ringa larmnumret 112. Du kan också göra en polisanmälan på en polisstation.

När du gör en polisanmälan ska du tala om vad du heter, vad du har för personnummer, vad som har hänt och när det hände. Försök berätta så detaljerat som möjligt om vad du minns från händelsen. Polisen vill ha dina kontaktuppgifter för att kunna kontakta dig under förundersökningen.

Om du vill ha skadestånd kan du nämna det för polisen redan vid polisanmälan. Du kan meddela beloppet senare. För att veta hur mycket du kan begära i skadestånd och vad du kan få skadestånd för, kontakta Brottsoffermyndighetens servicetelefon på 090-70 82 00.

Hur går en polisanmälan till?

En polis berättar hur en polisanmälan går till.

0:46
Talmanus

Vad händer med min polisanmälan?

Du får en kopia av polisanmälan och den bör du behålla. Det är bra att veta vad din polisanmälan har för ärendenummer om du behöver komplettera anmälan senare eller vill ha information om vad som händer i utredningen.

När du gjort en polisanmälan är polisen skyldig att undersöka om de kan utreda brottet och du kan därför inte ångra din anmälan.

Vad får jag för information från polisen?

I samband med en polisanmälan ska du få information om dina rättigheter, till exempel

  • möjligheterna att få målsägandebiträde, stödperson, kontaktförbud, tolk och översättning
  • möjligheterna att få skadestånd och brottsskadeersättning
  • var du kan få stöd och hjälp
  • vem du kan kontakta för att få information om ditt ärende
  • hur din anmälan kommer att handläggas och vad som förväntas av dig
  • möjligheterna att få ersättning för att vara med på polisförhör och vid rättegång.

Checklista

Här finns en checklista med de viktigaste sakerna för dig just nu.

  • Berätta för polisen att du vill ha skadestånd. Du kan meddela hur mycket du vill ha i skadestånd senare.

  • Spara kvitton för till exempel sjukvårdskostnader.

  • Om du vill prata med någon om det som hänt, be polisen om hjälp med kontaktuppgifter till en organisation som arbetar med att stödja brottsoffer.

Kontaktuppgifter för stöd och hjälp

Om du vill ha stöd och hjälp eller få veta mer finns här kontaktuppgifter till viktiga verksamheter.

Hälso- och sjukvården

Om du behöver vård kan du vända dig till din region. Nedan finner du en länk till Sveriges Kommuner och Regioners webbplats som har kontaktuppgifter till din region. Du kan också kontakta 1177.

Polismyndigheten

Polismyndigheten tar emot anmälningar om brott och utreder sedan de anmälda brotten. De kan också hänvisa dig vidare till andra verksamheter om du behöver någon att tala med om det du varit med om. Om du blir hotad och utsatt för våld kan polisen erbjuda dig skydd.

Socialtjänsten

Socialtjänsten i varje kommun har ansvar för att ge brottsoffer och brottsoffers anhöriga hjälp och stöd. Nedan finner du en länk till Sveriges Kommuner och Regioners webbplats som har kontaktuppgifter till din kommun.

Stödlinjen för män

Om du är utsatt för hot och våld i en nära relation eller sexuella övergrepp och över 18 år kan du ringa till Stödlinjen för män, en nationell stödtelefon som drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid. Stödlinjen är öppen alla dagar klockan 7–21. Det är kostnadsfritt och går att ringa anonymt. Även närstående är välkomna att ringa.

Stödlinjen för transpersoner

Transpersoner, inklusive ickebinära, från 18 år som utsatts för hot och våld i en nära relation eller sexuella övergrepp kan ringa till Stödlinjen för transpersoner, en nationell stödtelefon som drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid. Stödlinjen är öppen alla dagar klockan 11–19. Det är kostnadsfritt och går att ringa anonymt. Även närstående är välkomna att ringa.

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren är en ideell organisation som stödjer offer för alla typer av brott.

RFSL Stödmottagning

RFSL Stödmottagning erbjuder stöd till hbtqi-personer som blivit utsatta för trakasserier, hot och våld. Stöd sker genom samtal på plats, telefonsamtal eller e-post.

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks

Roks är en riksorganisation för ideella kvinno- och tjejjourer som erbjuder praktiskt och emotionellt stöd till kvinnor som utsatts för övergrepp.

Unizon

Unizon är en riksorganisation för ideella kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som erbjuder praktiskt och emotionellt stöd till kvinnor som utsatts för övergrepp.

Lämna sidan direkt Dölj ditt besök